1. Home
  2. News
  3. 7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Στις 7 Απριλίου το 1948, ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ημερομηνία που εορτάζεται  η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με στόχο να αναδειχθεί η διαχρονική προσφορά των επαγγελματιών υγείας στο κοινωνικό σύνολο με την παροχή υψηλής ποιότητας περίθαλψης και φροντίδας.

Φέτος το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι «Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο για τον κάθε ένα και για κάθε χώρα».

"Οραματίζεται την προσδοκία στο να χτιστεί ένας δικαιότερος και υγιέστερος κόσμος χωρίς υγειονομικές ανισότητες. Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας αποτελεί ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άτομο σε κάθε γωνιά του πλανήτη οφείλει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η  Δρ. Σταματούλα Τσικρικά , πρόεδρος  της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. 

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά του υγειονομικού προσωπικού, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι όπως και στις υπόλοιπες χώρες, έτσι και στη δική μας για περισσότερους από δώδεκα μήνες πανδημίας, στην απρόσκοπτη προσπάθεια ενάντια του νέου ιού έχουν συστρατευτεί οι επαγγελματίες υγείας από κάθε δομή υγείας, "χωρίς να υπολογίζουν σωματική φθορά λόγω των εξαντλητικών βαρδιών ή τη συσσωρευμένη ψυχική κόπωση". Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ανήρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι υγειονομικές ανισότητες στην εποχή της πανδημίας
 
Η  κ. Τσικρικά, τονίζει ότι το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μοιάζει να είναι περισσότερο επίκαιρο και διαχρονικό από ποτέ. Διαπιστώνει ότι η πανδημία του κορονοϊού αν και λειτούργησε ως εκλυτικός παράγοντας για την αναθεώρηση των αξιών και των προτεραιοτήτων στην πλειοψηφία του παγκόσμιου γίγνεσθαι, όχι μόνο δεν ελαχιστοποίησε τις διαφορές ανάμεσα στα συστήματα υγείας των κρατών, αλλά αντιθέτως τις διεύρυνε. 

"Το φαινόμενο αυτό καταγράφηκε ακόμη πιο έντονα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού όπου ορισμένες οικονομικά ισχυρότερες χώρες διεκδίκησαν με κάθε μέσο και ίσως και με αθέμιτο τρόπο μεγαλύτερες προμήθειες από τις ποσότητες εμβολίων που τους αναλογούσαν".    

Στοχευμένες στρατηγικές υγείας για την αντιμετώπιση των  υγειονομικών προκλήσεων

Η κ. Τσικρικά εκτιμά ότι "στη μάχη ενάντια του κορονοϊού δεν φτάνει μόνο η ατομική και η κοινωνική ευθύνη, αλλά και η πολιτική βούληση με τις ηγεσίες των χωρών να χαράζουν στοχευμένες στρατηγικές υγείας με πολυετές πλάνο και όραμα, ικανές να αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε υγειονομικές προκλήσεις, απαλλαγμένες από τυχόν αποκλεισμούς κυρίως στις κοινωνικο-οικονομικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.  Κύριος στόχος η διευκόλυνση και η διασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ως πρωτογενές μέτρο μείωσης της διασποράς της covid 19 λοίμωξης όλων των πολιτών με ισότιμο τρόπο".   

«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους εργαζόμενους στην Υγεία για την προσφορά τους», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «H αφοσίωση στο λειτούργημά τους ας γίνει μήνυμα ελπίδας. Mε όπλα την επιστήμη, τα μέτρα πρόληψης και τη συλλογική προσπάθεια, μπορούμε να πετύχουμε την οριστική νίκη στη μάχη με τον Covid-19».

Β. Κικίλιας: Οι άνθρωποι της Υγείας αξίζουν πολλά

To ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» κατά τη διάρκεια της εφημερίας του επισκέφθηκε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Συνομίλησε με ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές και πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και με διευθυντές των Κλινικών.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Αύριο (7 Απριλίου), στο τέλος της εφημερίας, ξημερώνει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Και πέρυσι και φέτος, αυτή η μέρα μας βρίσκει μέσα στη μάχη κατά του κορονοϊού και αυτό πρέπει να προβληματίσει τις δυτικές κοινωνίες την επαύριον της νόσου, για το πώς θα οργανώσουμε τα Συστήματα Υγείας, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αύριο».

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ο «Ευαγγελισμός» είναι η ναυαρχίδα της Υγείας και σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος των Covid, αλλά και των non-Covid περιστατικών. Αφού ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο νοσοκομείο, είπε για αυτούς: «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών τους και των δυνάμεών τους αλλά, όπως βλέπετε, είναι κάθε μέρα εδώ, εφημερεύουν, μας προσέχουν, μας φροντίζουν, αξίζουν πολλά και θα φροντίσουμε ως κυβέρνηση να τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Ο Β.Κικίλιας κατέληξε επισημαίνοντας πως «η μάχη δεν τελειώνει ποτέ, θα τελειώσει όταν έχουμε εμβολιαστεί όλοι και έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την τεράστια κρίση δημόσιας υγείας. Μέχρι τότε συνιστώ σε όλους προσοχή, μέτρα ατομικής προστασίας, υγιεινή των χεριών, μάσκες και σεβασμό στους ανθρώπους μας και στις οικογένειές μας γιατί, δυστυχώς, αυτήν την περίοδο υπάρχει στην Ελλάδα ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Σεβασμό στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, στις ευπαθείς ομάδες, σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν ή είναι μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα και κινδυνεύουν πιο πολύ από την Covid».

Δ. Κουτσούμπας: Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, με αυτοθυσία μάχονται πρωί-βράδυ 

«Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, βρισκόμαστε εδώ, στον Ευαγγελισμό, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των γιατρών, των νοσηλευτών, των άλλων ειδικοτήτων, για την τεράστια συμβολή τους, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και σε κάθε φάση στη ζωή αυτού του τόπου, για την προστασία της υγείας, για την προστασία της ίδιας της ζωής του ελληνικού λαού». Αυτό δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

«Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, που με αυτοθυσία δίνουν πρωί-βράδυ αυτήν τη μάχη, δεν έχουν ανάγκη από ψεύτικα χειροκροτήματα, από μεγάλα λόγια και μπράβο. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, άλλες ειδικότητες να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία», τόνισε.

«Χρειάζεται εδώ και τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας για να βρεθούν κλίνες, για να βρεθούν ΜΕΘ, για να βρεθεί προσωπικό. Χρειάζεται εδώ και τώρα ένταξή τους στα βαρέα κι ανθυγιεινά. Χρειάζεται να φτιαχτούν νέες υποδομές, σύγχρονες, που να μπορούν ν' ανταποκρίνονται στο τεράστιο καθήκον που έχουν να υλοποιήσουν για την προστασία της υγείας όλων. Χρειάζεται αλληλεγγύη όλου του εργατικού λαϊκού κινήματος, κοινή δράση, κοινή πάλη, κοινωνική συμμαχία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μαζί, οι εργάτες των εργοστασίων, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες, άλλοι επιστήμονες, οι αγρότες της υπαίθρου, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών πρέπει να συμπτύξουν αυτό το μέτωπο για την υγεία, για τα δικαιώματα του λαού, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

© 2026 - Livemedia. All Rights Reserved