1. Home
  2. News
  3. Απεβίωσε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Απεβίωσε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Απεβίωσε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Ο διακεκριμένος επιστήμονας, ακαδημαϊκός και Ιδρυτής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Παύλος Τούτουζας, έφυγε από τη ζωή. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Σε μήνυμά του ο Καθηγητής Καρδιολογίας και βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης αναφέρει: 

«"Έφυγε" σήμερα ένας Μεγάλος.
Ο Παύλος Τούτουζας.
...Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία...
 ...Που μοναδικά συνδύαζε την    παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη...
...Που "έβλεπε" πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του...
...που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ισως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα...
Καλό σου ταξίδι»

 

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Α., εξέφρασαν επίσης τα θερμά συλλυπητήριά τους, στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο κ. Γ. Πατούλης δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σημαδεύεται δυστυχώς από μια μεγάλη απώλεια τόσο για τον ιατρικό κόσμο όσο και γενικότερα για την επιστήμη και την κοινωνία. Ο Παύλος Τούτουζας, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης ελληνικής καρδιολογίας αλλά και ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ευαισθησία για τον συνάνθρωπο.Η Ιατρική Επιστήμη και ειδικότερα η Καρδιολογία, του αναγνώρισε πολλά από την μακρόχρονη προσφορά του και του οφείλει πολλά περισσότερα, καθώς το έργο του και, κυρίως, το παράδειγμά του πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους τους λειτουργούς της ιατρικής.

Πέρα και πάνω από τις πρωτοπορίες του και τις διακρίσεις που πέτυχε, και οι οποίες των κατέταξαν ανάμεσα στους «Μεγάλους» της Ιατρικής μας Επιστήμης, εκείνο που σημαδεύει την σημερινή μου θλίψη στο άκουσμα της απώλειας του, είναι η απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε στο έπακρο τον όρκο του, ενός ανθρώπου που μέσα από την ευγένεια, την υποδειγματική αξιοπρέπεια και το ασίγαστο πάθος για προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ανέδειξε το ανθρωπιστικό πρόσωπο που πρέπει και οφείλει να έχει η Ιατρική Επιστήμη. Ο Παύλος Τούτουζας, έφυγε πλήρης ημερών και πλήρης έργων. Έργα, τα οποία είναι ο θησαυρός, το «αλφαβητάριο» θα έλεγα της ελληνικής καρδιολογίας, και αυτό είναι μια μεγάλη παρηγοριά για όλους εμάς. Εύχομαι ολόψυχα συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους γνώρισαν από κοντά το μεγαλείο του».

Ο Παύλος Τούτουζας γεννήθηκε στη Θήβα το 1935. Το 1959 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Παθολογία και Καρδιολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών μέχρι το 1963.

Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (1964-66) και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό στο National Heart Institute and Hammersmith Hospital, London, England, μέχρι και το 1969.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1969) και απέκτησε τον τίτλο του επίκουρου καθηγητού (1972). Από το 1975 έως το 1984 εργάστηκε ως υποδιευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 ανακηρύχθηκε Διευθυντής της ίδιας Κλινικής.

Το 1988 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Το 1989 ανακηρύχθηκε Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1984-86), γραμματέας (1978-90) και πρόεδρος (1990-92) της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας.

© 2026 - Livemedia. All Rights Reserved