Γαλλία: Προς καθολική απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 15 ετών
Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τον αποκλεισμό των παιδιών κάτω των 15 ετών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποίησε η γαλλική Εθνοσυνέλευση, υιοθετώντας μια αυστηρή νομοθετική πρωτοβουλία που στηρίζει προσωπικά ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε μια πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη στην κάτω Βουλή, 116 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ των βασικών στοιχείων του νομοσχεδίου, έναντι μόλις 23 κατά, με στόχο την καταπολέμηση του υπερβολικού χρόνου μπροστά στις οθόνες και των συνεπακόλουθων κινδύνων για την ανάπτυξη των ανηλίκων.
Η νομοθεσία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό της πριν μεταφερθεί στη Γερουσία, δεν περιορίζεται μόνο στα social media, αλλά επεκτείνει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων και στα λύκεια της χώρας. Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη διεθνή τάση για αυστηρότερο έλεγχο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας που επέβαλε αντίστοιχο όριο ηλικίας (16 έτη) τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Τα συναισθήματα των παιδιών και των εφήβων μας δεν πωλούνται ούτε χειραγωγούνται, ούτε από αμερικανικές πλατφόρμες ούτε από κινεζικούς αλγόριθμους», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε πρόσφατο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη θωράκισης της ψυχικής υγείας της νέας γενιάς.
Οι γαλλικές αρχές επιδιώκουν την πλήρη εφαρμογή των μέτρων με την έναρξη του σχολικού έτους 2026. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, επικεφαλής του κόμματος «Αναγέννηση», εξέφρασε την ελπίδα η νομοθετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί από τη Γερουσία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Βασικές προθεσμίες:
-
1η Σεπτεμβρίου 2026: Έναρξη ισχύος της απαγόρευσης.
-
31 Δεκεμβρίου 2026: Καταληκτική ημερομηνία για τις πλατφόρμες ώστε να απενεργοποιήσουν όλους τους υφιστάμενους λογαριασμούς που δεν πληρούν το ηλικιακό όριο.





