Ηλίας Μόσιαλος: Η κλιματική κρίση θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα
Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο υγειονομικός τομέας σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς επικεντρώθηκε η συζήτηση ανάμεσα στον κ. Ηλία Μόσιαλο, Brian Abel-Smith Professor of Health Policy, Department of Social Policy, London School of Economics and Political Science, και Co-Director, The European Observatory on Health Systems and Policies, και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Professor of Health Policy, Dean, School of Social and Political Sciences, University of Peloponnese στα πλαίσια του 23ου Healthworld Conference που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Σουλιώτης έθεσε το ζήτημα της έλλειψης έτοιμοτητας για τις νέες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η υγεία είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να θεωρηθεί ποτέ ολοκληρωμένος, δεδομένου ότι κάθε λύση που βρίσκουμε, ανοίγει νέα πεδία προβληματισμού. Συζήτησε τα ζητήματα που απαιτούν άμεση προσοχή, όπως η κλιματική αλλαγή, τα μεταναστευτικά ρεύματα, και η ανάγκη για συντονισμένη διαχείριση των προκλήσεων που συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Ο κ. Μόσιαλος συμφώνησε, καταθέτοντας τη δική του άποψη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας. Συζήτησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό με άλλες χώρες. Αναφέρθηκε σε πρόσφατες εκτιμήσεις του Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου του Σιάτλ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρχουν περίπου 35 εκατομμύρια θανάτου στην επόμενη δεκαετία χωρίς την υπάρξη νέων αντιβιοτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα υπάρχει και μείωση του μέσου όρου του προσδόκιμου ζωής, πάλι σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά 2 χρόνια μέχρι το 2035.
Ο Ηλίας Μόσιαλος έθεσε επιπρόσθετα το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας ότι είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει πολλούς τομείς και ότι χρειάζεται άμεση ανάλυση και συζήτηση για τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον.





