1. Home
  2. News
  3. Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Νέα Εποχή στην Εκπαίδευση και την Καθημερινότητά μας

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Νέα Εποχή στην Εκπαίδευση και την Καθημερινότητά μας

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Νέα Εποχή στην Εκπαίδευση και την Καθημερινότητά μας

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην καθημερινότητα και ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις οι οποίες τη συνοδεύουν.

Στην πρόσφατη ομιλία του στην 8η ημερίδα SMART EDUCATION, με θέμα: «Generative AI reshaping Education» που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι παρούσα εδώ και χρόνια, ενσωματωμένη σε αλγόριθμους και εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τα κινητά μας. 

Ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, με εργαλεία όπως το ChatGPT, έχει αποκαλύψει νέες δυνατότητες σε τομείς όπως η σύνταξη κειμένων, η δημιουργία εικόνων και βίντεο, η μετάφραση γλωσσών και η ανάλυση δεδομένων.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη χρησιμότητα της ΤΝ ως εργαλείου που μπορεί να απλοποιήσει και να επιταχύνει καθημερινές εργασίες, όπως η επεξεργασία email, η ανάλυση ιατρικών δεδομένων για τη διάγνωση ασθενειών και η ανάπτυξη θεραπειών, καθώς και η πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, η ΤΝ προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε μαθητή. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας και της μάθησης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη σωστής χρήσης της ΤΝ, με έμφαση στην εκπαίδευση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Σημείωσε επίσης τη σημασία της θέσπισης κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση μεγάλων κοινωνικών πλατφορμών.

Η Ελλάδα επενδύει στις υποδομές της ΤΝ, με τον εθνικό υπερυπολογιστή "Δαίδαλος" να βρίσκεται υπό κατασκευή, και την προετοιμασία νομοσχεδίου για τη διακυβέρνηση δεδομένων. Ο Υπουργός τόνισε ότι για να αξιοποιηθεί πλήρως η ΤΝ, απαιτείται ανθρώπινη συμβολή, με ταλαντούχους ανθρώπους που θα την κατευθύνουν υπεύθυνα.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των ανθρώπινων αξιών, όπως η αγάπη και η ενσυναίσθηση, στην εποχή της ΤΝ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Ας αφήσουμε τη μηχανή να είναι δίπλα μας, στηρίζοντάς μας σε όσα δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να κάνουμε μόνοι μας, διατηρώντας την ανθρώπινη υπόστασή μας."

© 2026 - Livemedia. All Rights Reserved