1. Home
  2. News
  3. Τρίτη ημέρα χάους στην Ευρώπη: Απειλές για βόμβες σε πτήσεις και ΜΜΕ

Τρίτη ημέρα χάους στην Ευρώπη: Απειλές για βόμβες σε πτήσεις και ΜΜΕ

Τρίτη ημέρα χάους στην Ευρώπη: Απειλές για βόμβες σε πτήσεις και ΜΜΕ

Για τρίτη ημέρα μέσα στην εβδομάδα, κύμα απειλών για βόμβες αναστάτωσε την Ευρώπη.

 

Μετά τις δεκάδες πτήσεις που αναγκάστηκαν να προσγειωθούν εκτάκτως ή να συνοδευτούν από μαχητικά, την Παρασκευή στο στόχαστρο βρέθηκαν και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε Ιρλανδία και Βρετανία. Καμία από τις απειλές δεν έχει αποδειχθεί αληθινή, οι δράστες όμως παραμένουν άγνωστοι.

34+
πτήσεις επηρεάστηκαν μέσα στην εβδομάδα
3
ημέρες με κύματα απειλών
0
εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν
3+
ΜΜΕ εκκένωσαν τα γραφεία τους
Πέμπτη: Το μεγάλο κύμα στον αέρα

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, σχεδόν 30 πτήσεις σε όλη την Ευρώπη επηρεάστηκαν από προειδοποιήσεις για βόμβες. Ορισμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν έκτακτες προσγειώσεις, ενώ άλλα συνοδεύτηκαν ή αναχαιτίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν πτήσεις με προορισμό το Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Σόφια, τη Μαδρίτη, την Κοπεγχάγη και την Πράγα. Στο Λονδίνο, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε απειλές για τέσσερα αεροσκάφη που αναχωρούσαν από ή έφθαναν στο Χίθροου.

Προορισμοί και αεροδρόμια στο στόχαστρο
ΜιλάνοΡώμηΣόφιαΜαδρίτηΚοπεγχάγηΠράγαΒιέννηΛονδίνο – ΧίθροουΠαρίσι
Στο στόχαστρο και δύο πτήσεις της Aegean

Ανάμεσα στις πτήσεις που δέχθηκαν απειλές ήταν και δύο της Aegean: από τη Θεσσαλονίκη προς το Μιλάνο και από την Αθήνα προς τη Βιέννη. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και ότι οι απειλές αποδείχθηκαν αβάσιμες. Και τα δύο αεροσκάφη έφτασαν με ασφάλεια στους προορισμούς τους. Σε μία από τις πτήσεις επέβαινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όλοι ήταν ασφαλείς.

Θεσσαλονίκη – Μιλάνο
Αβάσιμη απειλή. Το αεροσκάφος ολοκλήρωσε την πτήση του με ασφάλεια.
Αθήνα – Βιέννη
Αβάσιμη απειλή. Οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι ασφαλείς.
Παρασκευή: Από τα αεροπλάνα στα στούντιο

Το τρίτο 24ωρο απειλών ξεκίνησε με νέους συναγερμούς στα αεροδρόμια. Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι ερευνά απειλές κατά της εναέριας κυκλοφορίας στην Κοπεγχάγη, με την άμεση εκτίμησή της να είναι ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τους επιβάτες. Η τσεχική αστυνομία έγραψε στο X ότι επαναλαμβάνεται η απειλή για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε αεροσκάφη που φτάνουν ή αναχωρούν από την Πράγα. Στην Ιταλία, πτήση της Wizz Air από την Πράγα προς τη Ρώμη εκτράπηκε στη Βενετία, ενώ στη Γαλλία καταγράφηκαν τέσσερις νέες απειλές σε αεροσκάφη.

Αυτή τη φορά, οι απειλές επεκτάθηκαν και στα μέσα ενημέρωσης. Στο Δουβλίνο εκκενώθηκαν τα γραφεία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTÉ και της εφημερίδας Irish Independent, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Newstalk διέκοψε τη μετάδοσή του, καθώς το προσωπικό απομακρύνθηκε από τις εγκαταστάσεις. Παρουσιαστής του σταθμού χαρακτήρισε την απειλή φάρσα. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και ειδησεογραφικοί οργανισμοί με έδρα τη Βρετανία, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά.

RTÉ
Εκκενώθηκαν τα γραφεία του στο Δουβλίνο.
Irish Independent
Εκκένωση των γραφείων της εφημερίδας.
Newstalk
Διακοπή εκπομπής και απομάκρυνση του προσωπικού.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Αρχές εβδομάδας Πρώτο κύμα απειλών σε πτήσεις, ανάμεσά τους πτήση της Wizz Air από το Λονδίνο προς τη Σόφια.
Πέμπτη 5/11 Σχεδόν 30 πτήσεις επηρεάζονται. Έκτακτες προσγειώσεις και μαχητικά στον αέρα, δύο πτήσεις της Aegean στο στόχαστρο.
Παρασκευή 6/11 Νέοι συναγερμοί σε Κοπεγχάγη, Πράγα, Ιταλία και Γαλλία. Εκκενώσεις ΜΜΕ σε Ιρλανδία και Βρετανία.
Ποιος βρίσκεται πίσω από τις απειλές;

Μέχρι στιγμής καμία κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ποιος βρίσκεται πίσω από τις απειλές, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ανάληψη ευθύνης. Ορισμένα από τα απειλητικά μηνύματα έφεραν την υπογραφή «Μαχητές του Ανδρικού Κράτους», όνομα μιας ρωσικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Η υπογραφή αυτή όμως δεν αποδεικνύει ότι η οργάνωση βρίσκεται πίσω από όλα τα περιστατικά.

Η γεωγραφική εξάπλωση των περιστατικών, ο αριθμός των εμπλεκόμενων αεροπορικών εταιρειών και το ότι οι απειλές εκτοξεύονται σχεδόν ταυτόχρονα έχουν τροφοδοτήσει σενάρια για συντονισμένες «υβριδικές» επιθέσεις. Ενδείξεις γι' αυτό δεν υπάρχουν προς το παρόν, ενώ τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν απορρίψει τις σχετικές κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κυβερνοεπίθεση, ενώ οι έρευνες των εθνικών αρχών συνεχίζονται
Απόστολος Τζιτζικώστας, Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού
Το κόστος της ψευδούς απειλής

Ακόμη κι όταν αποδεικνύονται ψευδείς, οι απειλές έχουν πραγματικό κόστος. Πέρα από την ταλαιπωρία των επιβατών, οι επαναλαμβανόμενες ειδοποιήσεις απασχολούν το προσωπικό ασφαλείας των αεροδρομίων, την αστυνομία, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις ένοπλες δυνάμεις. Οι αεροπορικές εταιρείες, όπως εξηγούν εκπρόσωποι των πιλότων, δεν αναλαμβάνουν δράση για απειλές που δεν έχουν αξιολογηθεί ως αξιόπιστες. Όταν όμως η αξιολόγηση το απαιτεί, ακολουθούνται πλήρη πρωτόκολλα, που μπορεί να περιλαμβάνουν εκκένωση του αεροσκάφους και έλεγχο από πυροτεχνουργούς.

 
ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ
Καμία από τις δεκάδες απειλές δεν αποδείχθηκε αληθινή και σε κανένα αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Η προέλευση των μηνυμάτων και το αν συνδέονται μεταξύ τους ερευνώνται από τις εθνικές αρχές των χωρών που επηρεάστηκαν.
© 2026 - Livemedia. All Rights Reserved